ADALET ALANI

ADALET ALANI

ADALET ALANI

15.08.2024 90

ADALET ALANI


Okulumuz da adalet alanının eğitim süresi 4 yıldır. 9.Sınıfın ilk ayında (Eylül) öğrencilerimiz ALAN seçimi tercihinde bulunmaktadır. Alan seçimi öğrencinin tercihi, Ortaokul diploma puanı dikkate alınmak sureti ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından merkezi sistemle e-okul üzerinden yapılmaktadır.

Ortak genel kültür dersleri ve temel mesleki dersler ağırlıklı olarak 9. sınıfta verilmekte olup yıl sonunda öğrenci DAL seçimi yapar. Alanda yer alan tüm dallara yönelik ortak yeterlikleri kazandıran dersler ağırlıklı olarak 10. 11. 12. sınıfta verilmektedir.  12. Sınıf öğrencilerin staj yaptığı ve teorik bilgilerini uygulama fırsatı bulduğu bir sınıf düzeyidir. Öğrenciler adalet mesleği ile ilgili kurum ve kuruluşlarda uygulamalı (staj) eğitimi kapsamında haftada iki gün okulda teorik eğitim, üç gün işletmelerde uygulamalı eğitim yapmaktadırlar.

 

Adalet Alanının Dalları

·      Zabıt Katipliği Dalı

·      İnfaz ve Koruma

 

Adalet Alanın Mevcut Durumu Ve Geleceği

Sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmenin temel şartı adalettir. Bu sebeple adalet alanında istihdam edilecek kişilerin eğitimleri büyük önem kazanmaktadır. Bu alanda yetişmiş nitelikli iş gücüne ihtiyaç gün geçtikçe artmaktadır. Değişim süreci ve artan iş gücü ihtiyacı, alanda faaliyet gösteren çalışanların bilgi ve becerilerini artırarak kendilerini yenilemelerini gerektirmektedir.

 

Adalet alanı altında yer alan Zabıt Kâtipliği dalının yeterliklerini kazandırmaya yönelik Adalet Bakanlığı merkez teşkilatı ile adli ve idari yargı sistemi içerisinde yer alan tüm mahkemelerdeki yazı işlemleri, yapmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

 

Meslek Elemanlarının Görevleri

·      Adliyelerde, bölge idare mahkemelerinde, seçim kurullarında, icra dairelerinde kalem işleri, yazışma ve dosyalamanın yapılmasında, duruşma tutanakların düzenlenmesinde, sekretarya hizmetlerinin verilmesiyle ilgili işlerden sorumlu kişidir.

·      Resmi yazışmaları yapmak,

·      İcra takip işlemlerini yapmak,

·      Meslek gelişimine ilişkin faaliyetleri yürütmek,

·      Yazı işleri müdürünün tevdi ettiği görevleri yapmak

·      Dosya ve kayıtları tutmak,

·      Karar ve tutanakları usulüne uygun yazmak,

·      Davalara ait müzekkereleri yazarak ilgili yerlere zamanında göndermek,

·      Cevabı gelmeyen müzekkerelerin tekidini yapmak,

·      Gelen cevap yazılarında istenilen bilgiler olmadığını tespit ettiğinde ilgili makama haber vermek, duruşma günüden önce gerekli yazıları yazmak,

·      Dava dosyaları için dizi pusulası yapmak,

·      Serbest bırakma ve tutuklama yazıları ile hüküm özetlerini vaktinde yazmak ve ilgili makama vermek,

 

İş Bulma Olanakları

·      Zabıt Kâtipliği dalından mezun olanlar; ilk derece (hukuk, ceza, idare ve vergi) mahkemeleri, bölge (adliye ve idare) mahkemeleri, yüksek mahkemeler, Adalet Bakanlığı (merkez ve taşra) teşkilatı, cumhuriyet başsavcılıkları, ceza infaz (cezaevi ve tutukevleri) kurumlarında istihdam edilirken,

·      Yüksek seçim ve seçim kurulları ile noterlikler, hukuk ve avukatlık büroları, bankalar ve sigorta şirketleri ile kamu ve özel kurumların hukuk ile ilgili birimlerinde de iş bulabilmektedirler.

 

Eğitim ve Kariyer İmkânları

Meslek lisesinden sonra “Yükseköğretim Kurumları Sınavı”nda başarılı olanlar lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerine devam edebilirler

 

Adalet Alanında Ek Puan Alarak Yerleşilebilecek Ön Lisans Programları

·      Adalet

·      Nüfus ve Vatandaşlık

·      Özel Güvenlik ve Koruma

·      Sosyal Güvenlik

·      Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı

·      Hukuk Büro Yönetimi ve Sekreterliği

·      İşletme Yönetimi